Menu wigilijne w restauracji 2025r.

Serdecznie zapraszamy Państwa do skorzystania z menu wigilijnego na spotkania wigilijne w naszej restauracji . Wszystkie nasze dania powstają z wykorzystaniem produktów regionalnych , oraz na bazie własnych przetworów . W cenę menu jest wliczony wystrój stołu w klimacie świąt .

Przygotowaliśmy dla Państwa dwie ofert .

I oferta biesiadna ( gdzie zupy i dania główne podawane są na półmiskach )

II oferta , kolacja podawana porcjowo ( gdzie dania serwowane są na talerzach dla każdego gościa indywidualnie) .

Rezerwacje terminu są przyjmowane po wpłacie zadatku w wysokości 500 zł ( kwota ta jest odliczana od rachunku końcowego ) . Realizacja zamówień od liczby gości 10 osób . Maksymalnie możemy ugościć do 22 osób. W dniach 24, 25, 26 grudnia restauracja jest nieczynna .

I oferta besiadna :

zestaw za 190 zł/osoba

Przystawka podawana porcjowo

  • Tatar ze śledzia z piklami i z tościkiem

Zupa podawana w wazie

  • Krem z borowika

Danie główne podawane na półmiskach

  • Karp smażony na maśle
  • Filet z kaczki w sosie wiśniowym
  • Pierogi z dziczyzną
  • Kopytka z tymiankiem
  • Puree z dynią
  • Jarzyny na gorąco z masłem i czarnym sezamem

Deser podawany porcjowo

  • Pucharek z musem jabłkowym na ciepło z gałką lodów waniliowych , z karmelem i posypką orzechową

Do posiłku podajemy wodę mineralną z cytryną i miętą lub kompot owocowy w karafkach . Kawa czarna z ekspresu ( mleko i cukier podane osobno) lub herbata zwykła z cytryną wg zamówienia gości . Kieliszek wina ( 150ml) : czerwone lub białe ( wina gruzińskie).

Zestaw za 220zł/osoba

Przystawka podawana porcjowo

  • Roladka z suma z grzybami leśnymi na dresingu tymiankowo-cytrynowym

Zupa podawana w wazie

  • Krem z pieczonego buraka z kozim serem i migdałami

Danie główne podawane na półmiskach

  • Dorsz w ziarnach słonecznika
  • Polędwiczka wieprzowa w sosie grzybowym
  • Pierogi z karpiem
  • Ziemniaki z rozmarynem i cebulką
  • Sałatka vinegrette
  • Kapusta zasmażana

Deser podawany porcjowo

  • Czekoladowy mus z malinami , bitą śmietaną i ciasteczkiem bezowym

Przekąski w stylu finger-food gdzie 5 szt. przypada z zestawu na osobę

  • Kapelusze pieczarek ze szpinakiem z plastrem koziego sera
  • Terina drobiowa z daktylami i dresingiem limonkowym
  • Jajko z pastą remulade
  • Koreczki cievapcici
  • Tortilla z warzywami i serkiem ziołowym
  • Daktyle w bekonie z chutnej śliwkowo-imbirowym z chili
  • Pomidorki koktajlowe nadziewane sałatką rokpol z kaparami

Do posiłku podajemy wodę mineralną z cytryną i miętą lub kompot owocowy w karafkach . Kawa czarna z ekspresu ( mleko i cukier podane osobno) lub herbata zwykła z cytryną wg zamówienia gości . Kieliszek wina ( 150ml) : czerwone lub białe ( wina gruzińskie).

II oferta :kolacja podawana porcjowo

Zestaw 180 zł/osoba ( przystawka 100g , zupa 250 ml , danie główne , deser 150g , kompot owocowy 250 ml )

Z podanych niżej propozycji mogą Państwo skomponować własne menu na spotkanie wigilijne ( gdzie co najmniej 5 porcji z wybranej pozycji powinno być jednakowe ) .

Przystawki do wyboru ( 100g )

  • Pasztet z jesiotra w kruchym cieście z musem z dyni i żurawiny
  • Sakiewki z ciasta filo z krewetką i borowikiem na chrupiących warzywach z oliwą sezamową
  • Tatar z matiasa z piklami i oliwą smakową
  • Kapelusze pieczarek ( 2 szt.) nadziewane szpinakiem z serem i dipem czosnkowym

Zupy do wyboru ( 250 ml )

  • Consome z kaczki z pierożkami mięsnymi
  • Krem imbirowy z pierożkami z indyka
  • Krem grzybowy
  • Barszcz z uszkami grzybowymi lub z krokietem z grzybami i kapustą
  • Krem dyniowy z prażonymi migdałami

Danie główne do wyboru

  • Filet z karpia na puree z dyni i pieczarką w maśle
  • Dorsz z patelni z borowikiem w śmietanie z kopytkami tymiankowymi i burakami z chrzanem
  • Karmazyn z patelni w sosie mango-chili z ryżem jaśminowym i karmelizowaną marchewką z cebulką i czarnym sezamem
  • Polędwiczka wieprzowa w sosie pieprzowym z puree i warzywami na gorąco
  • Pieczeń z karczku w sosie pieczeniowym z kluskami śląskimi i kapustą zasmażaną z grzybami
  • Filet z kaczki w sosie wiśniowym z kluskami śląskimi i burakami na gorąco
  • Cukinia nadziewana warzywami i pieczarkami zapiekana z serem , z puree i sałatką vinegrette
  • Dziczyzna w sosie śliwkowym z pieczonym ziemniakiem i brukselką z masłem tymiankowym

Deser do wyboru 150g

  • Panna cotta z musem malinowym i bitą śmietaną
  • Mus jabłkowy na gorąco z gałką lodów waniliowych i polewą toffi
  • Piernik z powidłami i orzechami w karmelu
  • Tarta ze śliwką z sosem waniliowym i migdałami prażonymi